BILDER OG TEKST 2019


Årsberetning og referat fra årsmøtet finner du her: BERETNING2018.html

Årsmøte onsdag 13 februar.

 


Fredag 11. jan. var det underholdning av FIIN ÅRGANG og varm mat. Dessverre ingen bilder.


Fredag  25. jan: Anne Nyerrød  Bruntland og Åse Bøe Saltbones: «Hans Børli 100 år». Dessverre ingen bilder.


Fredag 8. februar kom Inge Johansen til Eldrebølgen i Råde.

Hans ferske  bok «Posten i Råde» dannet grunnlaget for en interessant historiebeskrivelse hvor Karlshus var et markert knutepunkt for distribusjon av post og verditransporter i gamle dager. Han tok oss med fra 1600 tallet med postombringelse til post i butikk i dag. Ansvaret var stort og bare pålitelige bønder/autoritetspersoner ble godkjent som postformidlere før postkontorene kom.  Mange kjente igjen sine forfedre, og Inge hadde mange historier.
Postranet på Jonsten i 1815 var en grufull hendelse, men en tilfeldig oppklaring endte med døden for raneren. Frimerker og brevpost er Inges hobby og boken «Posten i Råde» bør være obligatorisk lesning for alle som liker historie. Vi koste oss.


Fredag  29. mars: Bjørn Steinar Meyer: «Førerkvinnen».
(Olga Bjoner fra Hobøl).

Bjørn Steinar Meyer har skrevet bok om Olga Bjoner fra Askim. 29. mars kom han til Eldrebølgen i Råde med fortellingen om «Riksrøya», som hun ble kalt under andre verdenskrig. «Norges mest forhatte kvinne».
Bondekona fra Hobøl var sentral i arbeidet med å starte Norges Bondekvinnelag i 1920 årene. Hun hadde ordet i sin makt og holdt møter og foredrag i hele Norge om likestilling og kvinners  påvirkning i samfunnet. Kvinner over hele landet ble inspirert og hun ble umåtelig populær i 1920-30 årene.
Men fallhøyden var stor. Rett før krigen ble hun begeistret for nasjonalsosialismens ideer og ble en trofast tilhenger av nazismen. Dette fornektet hun ikke og ble dømt til flere års fengsel etter krigen. Mange mente hun burde ha fått dødsstraff.
Meyer fortalte levende om kvinnen som har satt ganske store fotavtrykk i vår historie, men som etter hvert hadde gått i glemmeboken.


Torsdag 11.april: Tur til Årnes.Den årlige REVYEN!


Fredag  12. april: Rein Lae Solberg: Bilder fra våre arrangementer i 2018. Ingen bilder.


Fredag   3.  mai:  Asbjørn Arvesen: Hvalfangerhistorien med lokale innslag.
Arvesen er godt over 90 år og fortalte levende om den norske hvalfangsten. Mange tidligere hvalfangere bor (har bodd) i Råde.


Fredag 10. mai: Jens Gillebo:"Hjelp til selvhjelp for Afrika". Han forteller  om sin erfaring fra Afrika i forbindelse med dette prosjektet.
"Hjelp til selvhjelp"


Eldrebølgens tur til Risholmen, rhododendronøya utenfor Onsøylandet

Eldrebølgen i Råde arrangerte tur til Risholmen 28. mai.

Risholmen er ei øy beliggende like vest for Hankø, mellom Hankø og Engelsviken.  Denne paradisiske øya er blitt kjent for sine store plantefelt, fire i alt, alle bestående av «utallige» slag rhododendron, (også kalt alperose, en slekt av lyngfamilien). Feltene ligger nesten bortgjemt i furuskogen. I tillegg er det mange planter ved hyttene på øya også. Mellom feltene er det gode gangveier, og de er dermed lett tilgjengelig for de fleste med noe bevegelsesvansker.

Vel tretti deltakere deltok på turen. Vi ble mottatt av Bjørn Bjerke. Han kom over fra Risholmen med sin pram med påmontert påhengsmotor. Turen over tok 3 – 4 minutter. I strålende vær oppholdt vi oss flere timer på øya, vandret rundt på de flotte gangveiene. Alle var begeistret over mottakelsen, den flotte naturen og alle de praktfulle rhododendronplantene. Inne i noen av feltene bredte det seg en herlig duft av en gul type rhododendron. Ellers lukter det lite av de øvrige plantene.

I ett av feltene står det en byste av Heddy Astrup. I tillegg, og det var en spesiell opplevelse for oss fra Råde, står en inngravert stein pålydende: «TAKK FOR OSS. RÅDE HAGEBRUKSLAG 8.6.1970». Ved Bjørns hytte er det satt opp flotte benker og anlagt en grill. Her grillet en del av oss, og ellers nøt vi medbrakt mat og drikke med nydelig utsikt over sundet og fastlandet.

Det var Heddy Astrup, som i 1950-årene kjøpte Risholmen og anla, bl. a. med hjelp fra Norges Landbrukshøyskole, dette flotte arboretet bestående av, i dag, over tusen rhododendronplanter.
Risholmen er åpen for publikum, men alle som ønsker å besøke øya, må kontakte oppsynsmann Bjørn Bjerke for å bestille frakt over. Bestilling må foretas med ham tidlig på vinter/vår. Han tar imot store og små grupper. (Det er allerede for sent å bestille tur inneværende år).
Se NRK Østfolds program: nrk.no/ostfold/denne øya.

Roy Arne Olsen

Bilder tatt av Tordis Hellem


Tur til Dalen og Telemarkskanalen, 6-7. juni.

Hotellet har en historie som ble fortalt av verten, Minner mest om et spøkelseshotell i engelsk krim av Agatha Christie.
Prisene i baren var dessverre ingen spøk. Kr 155,- for en flaske lokalbrygget øl.

Maten var god.

Dagen etter var det tur på Telemarkskanalen med Victoria.


SOMMERFEST 2019

FREDAG 14. JUNI VAR DET SOMMERFEST PÅ BØNDERNES HUS I KARLSHUS. "SPRUDELVASSER" SPILTE TYROLERMUSIKK OG DET VAR OGSÅ ALLSANG. CA 90 DELTAGERE KOSTE SEG MED MAT OG MUSIKK. RÅDE VOCALIS STOD FOR SERVERINGEN OG MATEN VAR SOM VANLIG FRA HAUGETUN CATERING. ET VELLYKKET ARRANGEMENT."SPRUDELVASSER" SPILTE TYROLER MUSIKK OG KJENTE SANGER.

DET VAR TAFFELMUSIKK OGSÅ

SERVERINGSDAMENE MED STYRELEDER, ROY-ARNE OLSEN