BILDER OG TEKST 2018

Fredag   2. feb: Rune Aae: «Fiskeørn fra Østfold til Sveits og Afrika».
Det var et fremragende foredrag med lysbilder og vi satte stor pris på det.

 

BILDER FRA ÅRSMØTET 14 FEBRUAR 2018

 

 

Fredag  16. feb: Rita Snobel,  Movar: Orientering om kildesortering/gjenvinning. 


Fredag 2. mars holdt Torill Stokkan et foredrag om "Tante Karen, kvinnen bak Edvard Munch

Bildet til høyre viser Torill og hennes mor, Gro Stokkan, som er nedlem av Eldrebølgen


Søndag 18 mars ble det et herlig koldbord istedet for middag. Alle var fornøyd!


Fredag 13.4 fortalte Anne Marthe Bye om kornsorten Dugabygg. Bygg er den kornsorten som har vært dyrket lengst i Norge. Dygabygg er en ny kanadisk sort som er mere næringsrik, forebygger kolestrol og inneholder viktige antioksidanter. Vi fikk alle smake på grøt fra dugabygg.


Tirsdag 17.april reiste vi til Nes Kulturhus på Årnes og så kabareten "SOMMERFLØRT".
Det ble veldig morsomt med Fridtjof på mopeden med høna.
På hjemveien spiste vi middag på Olavsgård.GRAHAM NELSON SAMMEN MED NOEN AV AKTØRENE OG FORNØYDE TILSKUERE FRA ELDREBØLGENEldrebølgen i Råde dro på busstur til Indre Østfold, tirsdag 29.mai. Turen var først og fremt et besøk på Spydeberg gamle prestegård og den nyrestaurerte haven fra 1700 tallet. Haven ble rekonstruert etter gamle tegninger og innviet 14 august 2014. Kronprinsen og Mette Marit var da tilstede.
Haven ble anlagt av Jacob Nicolai Wilse, prest og naturviter, som på den tiden hadde et stort europeisk nettverk, bl.a. med Carl von Linné, svensk lege, zoolog og botaniker.
Selve prestegården inneholder historie i hver vegg og krok. Prins Christian Frederik holdt møte her i 1814 for å bestemme Norges videre skjebne. Så dro de til Moss og Mossekonvensjonen ble en realitet. Eldrebølgen  fikk servert en lunsj i denne historiske salen. Et minne for livet.
Så gikk turen videre til Havnås gamle skole og Askim bærpresseri  i det varme været. På bærpresseriet var det kaldt drikke, noe som gjorde hjemreisen mere behagelig.  En takk til Berit Hissingby som hadde lagt opp turen.

LEKTOR ULF STORHAUG FORTALTE OG VISTE OSS PRESTEGÅRDEN OG OMGIVELSNE

DEILIG MIDDAG OG ALLE BLE METTE

 


Fredag 15. juni: Sommerfest på Bøndernes Hus kl.1700. Bilder fra festen med 120 deltagere.

 


ANKOMSTSENTER ØSTFOLD - RÅDE
Fredag 24.9 kom UDI sin stedlige representant Knut Jostein Berglyd til Eldrebølgen i Råde og orienterte om Ankomstsenter Østfold på Råde som tar imot asylsøkere.
Det ble opprettet i oktober 2015 i Smart Clubs gamle lokaler og gjort til et nasjonalt ankomstsenter i 2016. I 2015 kom det over 31.000 asylsøkere til Norge og ca. halvparten av disse kom gjennom ankomstsenteret på Råde. Asylstrømmen har vært sterkt nedadgående og de to siste årene har det vært i overkant av 3.500 i året. Ved ankomstsenteret må de gjennom en sikkerhetskontroll, id fastlegging, tuberkulosesjekk og nødvendig helseoppfølging. I tillegg får de selvsagt en seng å sove i og fire måltider til dagen.
Ankomstsenter Østfold har blitt oppgradert med eget lite «sykehus», legevakt, moderne dusjer og toaletter, samt en avdeling for politiet. Det har vært mange besøk av politikere og ikke minst av kongen og dronningen. Ankomstsenteret har satt Råde på kartet ifølge Berglyd.
Det var i begynnelse noe skepsis til etableringen, men Rådes befolkning har ikke hatt noen problemer med asylsøkerne i perioden. Derimot har senteret skapt mange arbeidsplasser i kommunen. Det hele har vært en vinn – vinn situasjon

 


Seniorkaféen i Karlshus er alltid et hyggelig sted for de eldre og alle andre som måtte besøke oss. Den drives av frivillige som arbeider gratis.
Noen fredager har vi foredrag, musikk og allsang, samt åpen talerstol, .....og alltid varm mat!

Her er Astrid, Aasne, Eva og John


Eldrebølgen til fjells
Tirsdag 18.9. satte 44 forventningsfulle eldre fra Råde seg i bussen på vei til Gol og Golsfjellet. Den årlige fjellturen med høstfarger og god mat var i gang. Pers Hotell hadde satt opp programmet og neste dag gikk turen til fjells, nærmere bestemt rundt Tisteleia til Ulsåkstølen ved Skogshorn. Orientering om stølsdrift og lunsj med «hallingmat». Videre til Hemsedal og skisenteret der. Været var fint og sikten ubegrenset i det vakre fjellpartiet. For et anlegg; må vel være Norges største alpinanlegg. Her produserer man sikkert verdensmestere i alpinsporten.
Bussturen i fjellheimen ble en rik opplevelse med farger og fjell. Sauer, geiter og kuer beitet i det grønne graset. Noen påstod de hadde sett lamaer!
Ettermiddagene og kveldene gikk med bading, gode middager og noen våget seg ut på dansegulvet. Hallingkast ble litt for vågalt i vår alder. Gode og dårlige vitser påkalte det ene latterbrølet etter det andre.
Torsdag var det hjemreise via Glassverket på Hadeland. Omvisning i fabrikken og glasshuset med guide var imponerende. Glassblåserne viste produksjon av glass og de kunne sitt fag. Ikke mange visste at det tar mange år i faget for å bli en god glassblåser.
Besøket ble avsluttet med lunsj, og turen hjem ble beriket med noen saftige vitser fra hallingdølen som kjørte bussen.

 

 

Livet i Hissingbydalen

Fredag 28 sept kom historikeren Eigill Tangen til Eldrebølgens Seniorkafe i Karlshus. Han skulle fortelle oss om livet i Hissingbydalen, og det gjorde han med stor innlevelse. Hissingbydalen høres kanskje ut som et sted i Donald Ducks tegneserier, men det ligger riktig nok syd i Råde.

Stedet er et bortgjemt kulturlandskap med få beboere i dag. Men det har ikke alltid vært slik. Eigill forteller oss om plasser og viktige personer som har hatt tilknytning til stedet.

Nordlendingen Marinus  Johnsens innholdrike og flakkende liv i nær fortid (1883-1967) fasinerte oss alle. Han var forut for sin tid med bil og en del stormannsgalskap.
Russeren Iwan Kursenkos flukt som til slutt endte i Hissingby og norsk statsborgerskap var en dramatisk historie. Han tok sitt liv i 1980.  Og det var flere historier.

Kafeen var fullsatt og det er riktig å si at han kom til sine egne. Engasjementet blant de eldre frammøtte var stort.

En stor takk til Eigill Tangen


ELDREBØLGEN ER TIDLIG UTE MED TENNING AV JULEGRAN

Allerede 23. november tenner Eldrebølgen i Råde julegranen i kafeen. Den populære lokale presten, Per Willy (Pelle), tok med gitaren og julesanger.
Slikt blir det stemning av, spesielt når musevisa synges. Grana tennes tidlig fordi kafeen holder stengt i julen.
Julebasaren er godt i gang med mange fine gevinster fra snille sponsorer i Råde.


JULEBORD, FREDAG 7. DESEMBER 2018. CA 80 STK

Line dancers fra Moss


TIRSDAG 11. DESEMBER ARRANGERTE ELDREBØLGEN JULEBORD
FOR DE FRIVILLIGE PÅ KAFEEN.

 

DET VAR ALT FOR 2018